به گزارش شهرآرانیوز، نیمه مهر تا حدود نیمه آذر ماه هر سال فصل برداشت زعفران در خراسان رضوی است؛ محصولی که به عنوان طلای سرخ شناخته شده و علاوه بر داخل کشور، طرفداران بسیاری در سراسر دنیا دارد.
برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی و کاهش بارندگی ها، این خطه از کشور را دچار خشکسالی گستردهای کرده است تا جایی که غلامحسین ساربان، معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی، این استان را با میزان بارندگی ۱۱۹ میلیمتری در سال آبی ۱۴۰۰ – ۱۴۰۱ رتبه اول خشکسالی در سطح کشور میداند.
علاوه بر خشکسالی، سرمای استخوانسوز منفی ۲۸ درجه دی ماه سال گذشته تولید زعفران را در سیری نزولی قرار داد. ساربان در این رابطه میگوید: در سالهای عادی میزان تولید زعفران حدود ۳۲۵تن است. در سال جاری پیشبینی تولید ۲۰۰تن زعفران را داریم که حدود ۳هزار میلیارد تومان درآمد استان است که این عدد ۱۰درصد ارزش ناخالص تولیدات بخش کشاورزی را تشکیل میدهد.
مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه با بیان سه علت برای کاهش محصول زعفران در دومین قطب تولید این محصول در سطح خراسان رضوی به خبرنگار شهرآرانیوز گفت: پیش بینی میشود ۴۰ تا ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش تولید زعفران داشته باشیم.
حسین محمدی اظهار کرد: در حال حاضر ۹هزار و ۲۵۰هکتار از مزارع شهرستان زیر کشت زعفران است که میانگین عملکرد آن ۴ کیلوگرم در هکتار بوده که در مجموع انتظار برداشت ۳۷ تن زعفران در شهرستان تربت حیدریه وجود دارد.
وی قیمت گل زعفران را متناسب با شرایط زمانی مختلف دارای نوسان عنوان و بیان کرد: قیمت گل زعفران در ابتدای فصل برداشت یک میلیون تومان در هر کیلوگرم بود که با نزدیک شدن به اوج برداشت این محصول با کاهش ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی مواجه شد.
مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه سه دلیل را عامل اصلی کاهش گیاه زعفران در سطح شهرستان برشمرد و افزود: نخستین و مهمترین عامل در کاهش تولید زعفران، تنش سرمایی بسیار شدید دی ماه سال گذشته تا دمای منفی ۲۵ درجه بود که منجر به کاهش سطح سبز گیاه و غذاسازی در گیاه در مناطق جلگه رخ، کدکن و ... شد.
وی دومین عامل کاهش تولید زعفران را وجود تنش آبی در شهرستان دانست و ادامه داد: در اغلب مزارع زعفران با کاهش شدید بارش باران در سال آبی ۱۴۰۲ – ۱۴۰۱ مواجه هستیم به طوری که از ۲۴۸ میلی متر بارندگی در شهرستان تربت حیدریه در سال آبی گذشته با کاهش ۵۸ درصدی به ۱۰۲ میلیمتر در سال آبی جاری رسیدیم.
محمدی خاطرنشان کرد: سومین عامل کاهش تولید زعفران در استان نیز تنش گرمایی است که در مرداد ماه امسال شاهد آن بودیم که سبب کاهش تولید پیاز زعفران و در نتیجه تولید گل زعفران شد.
وی به کشاورزان توصیه کرد متناسب با آب در اختیار، مزارع خود را به زیر کشت محصول زعفران ببرند تا در شرایط کم آبی شهرستان به علت عدم آبیاری مزارع، محصول خود را از دست ندهند.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو به بحران کم آبی و کاهش میزان کشاورزی در سطح این شهرستان اشاره و اظهار کرد: آبیاری مزارع کشاورزی در تربت حیدریه از آب قنوات و چاههای کشاورزی انجام میشود.
محمدی با اشاره به اینکه زعفران یکی از محصولات مهم و درآمدزا برای کشاورزان تربت حیدریه است، گفت: تنش آبی موجود در شهرستان باعث شده تا ظرفیت آبدهی منابع آبی کفاف مزارع زعفران را ندهد. آبدهی زعفران باید ۵ نوبت در طول سال انجام شود، اما کمبود منابع آبی منجر به کاهش این محصول از لحاظ کمی و کیفی شود.
وی در پاسخ به این سؤال که تنش آبی موجود در کشور سبب شده تا در بسیاری از شهرها شاهد آبیاری محصولات کشاورزی با پسآب فاضلاب و تصفیه خانهها باشیم، آیا در تربت حیدریه هم چنین اتفاقی رخ میدهد یا خیر، گفت: در تربت حیدریه آبیاری با پسآب فاضلاب نداریم.
مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه در بیان علت این موضوع تأکید کرد: آب و فاضلاب شهرستان تربت حیدریه مدعی است که پسآب تصفیهخانههای این شهرستان مناسب استفاده در بخش کشاورزی است، اما این آب مورد تأیید بهداشت و محیط زیست شهرستان نیست.
وی افزود: شبکه بهداشت و محیط زیست شهرستان خواستار نمونه گیری آنلاین از پسآب تصفیهخانههای تربت حیدریه هستند، اما آب و فاضلاب شهرستان به علت در اختیار نداشتن امکانات و دستگاههای سیستم آنلاین، نمیتواند نمونه گیریها را به صورت آنلاین در اختیار آنها قرار دهد و این موضوع آبرسانی پسآب تصفیهخانهها به مزارع کشاورزی را با مشکل مواجه کرده است.